Jaren 70 verbouwen
over waarom het een goed idee kan zijn en hoe je het moet aanpakken

artikelen

Je vindt hier artikelen en gastblogs van professionals over alles rondom het kopen en verbouwen van vrijstaande woningen, villa’s en bungalows uit de jaren 70.

Waarom een jaren 70-woning kopen en verbouwen?

Van jaren 70-huis naar een stijlvolle woning met een eigentijds karakter. Lees hier hoe deze verbouwing is aangepakt.

Van jaren 70-huis naar een stijlvolle woning met een eigentijds karakter. Lees hier hoe deze verbouwing is aangepakt.

Heb je jouw oog laten vallen op een grote vrijstaande woning, villa of bungalow uit de jaren 70? Dan ziet deze er wellicht erg gedateerd uit. Toch biedt dit woningtype veel voordelen: een degelijke architectuur en vaak goede bouwkwaliteit, veel binnen- en buitenruimte, volgroeide bomen en gelegen nabij de stad of dorpskern. Met de juiste ingrepen kan een stereotype woning uit de jaren 70 verbouwd worden tot een modern, licht, comfortabel en gezond familiehuis. 

Van opknapper tot droomhuis

Woningen uit de jaren 70 vormen een goede basis voor een nieuw ontwerp. Deze huizen lenen zich vaak uitstekend voor integrale verbouwingen en uitbreidingen: ze hebben een goede constructie en de ruimten zijn van royale afmetingen. En omdat woningen die zijn gebouwd na 1970 vrijwel nooit monumenten zijn of onderdeel uitmaken van een beschermd stadsgezicht, zijn er veel mogelijkheden om het exterieur te moderniseren. Oftewel: een unieke kans om jouw droomhuis te creëren!

Ruime en aangename leefomgeving

Wellicht heb je nog niet eerder overwogen om een jaren 70-huis te kopen. Maar er zijn goede redenen om voor deze optie te kiezen: het ruime perceel, volop privacy, rust en volwassen groen. Zulke grote kavels tref je zelden in nieuwbouwwijken of zijn ver gelegen van de voorzieningen. Het is aantrekkelijk om in een jaren 70-wijk te wonen. Deze is ruim van opzet, heeft brede lanen met veel groen en is kindvriendelijk. Jouw kinderen kunnen naar hartenlust spelen in een veilige omgeving. En omdat je gaat wonen in een bestaande buurt, weet je op voorhand waar je terechtkomt. 

Mijn tips voordat je een jaren 70-woning koopt:

  • Laat een prachtig aangelegde tuin niet doorslaggevend zijn bij de aanschaf van de woning. Na het sloopwerk en de plaatsing van het bouwmaterieel zal de tuin deels op de schop moeten.

  • Schakel de expertise van een architect in om een investeringskostenoverzicht en plan van aanpak te maken.

  • Kijk door de typische jaren 70-kleuren, schrootjes, balken of schoonmetselwerk heen. Strakke muren en lichte kleuren creëren een moderne uitstraling, meer rust en een ruimtelijk gevoel.

  • Schakel een expert in. Heb je hulp nodig met het herontwerp van jouw vrijstaande woning, villa of bungalow? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik inspireer je graag en kan je meer vertellen over de mogelijkheden. 

Goede deal

 Wie een jaren 70-woning koopt, kan vaak een goede deal maken. Toch zijn deze woningtypes doorgaans (nog) te hoog in de markt gezet. Maar je hebt een uitstekende onderhandelingspositie; er moet namelijk aardig wat worden opgeknapt of wellicht komt de sloophamer eraan te pas. Niks doen is immers geen optie. Deze woningen verschijnen de komende jaren steeds vaker op de markt; veel voormalige (en vaak ook eerste) eigenaren hebben een leeftijd bereikt, waarop ze kleiner willen wonen.

Aanbouw woonkeuken Jaren 70 Villa te Bilthoven

Aanbouw woonkeuken Jaren 70 Villa te Bilthoven

Een koopje… of toch niet?

De keerzijde van de medaille van een jaren 70-woning is dat je nog flink wat moet verbouwen. Ook dat kost geld. Je wilt bijvoorbeeld een vide creëren, een glazen aanbouw of een moderne keuken en eigentijds sanitair. Het verduurzamen vraagt om andere expertise dan bij een nieuwbouwwoning. Kies bij voorkeur een huis dat nog niet eerder is gerenoveerd of geïsoleerd; daar betaal je voor, terwijl dit jouw vrijheid om de woning integraal te verbouwen beperkt.
Een bouwkostendeskundige kan je adviseren over asbest, koudebruggen en betonrot; dit zijn kostbare onderdelen om aan te pakken. Houd rekening met een aanzienlijk budget voor de renovatie van jouw woning; door middel van een potentiescan kunnen we je inzicht geven in de mogelijkheden en de kosten van je verbouwing.

Jaren 70 villa met nieuwe rieten kap en stalen serre

Jaren 70 villa met nieuwe rieten kap en stalen serre

 

Mijn verbouwingstips voor een jaren 70-woning:

  • Neem de tijd om het huis en de leefomgeving te leren kennen. Ga alvast in het huis wonen en maak jouw woonwensen concreet. Het liefst een heel jaar, zodat je alle seizoenen ervaart.

  • Maak een integraal masterplan, waarin energiezuinigheid opneemt als belangrijk thema. Werk het plan eventueel in fasen uit voor meer flexibiliteit.

  • Investeer pas in duurzame installaties zoals een warmtepomp, als de woning goed is geïsoleerd.

  • Kies voor aluminium kozijnen met triple glas, je bent van het onderhoud af en verhoogt het comfort.

  • Gebruik onderhoudsvriendelijke materialen, want deze zijn uiteindelijk voordeliger. Bespaar ook niet op materiaalkwaliteit; betonpannen kunnen bijvoorbeeld al binnen 5 jaar verweren!

  • Breek een dichte keuken open; zo creëer je een open ruimte met veel licht.

  • Bewaak je rust. Blijf tijdens de verbouwing niet in de woning wonen. Huur een tijdelijk onderkomen in de buurt. Of bouw bijvoorbeeld eerst een guesthouse waar je tijdelijk in kan wonen.





Ben je op zoek naar een architect die samen met jou de uitdaging aangaat om van een stereotype jaren 70-woning een modern huis met indruk te maken? Of kies je toch liever voor sloop en nieuwbouw?

Neem een inspirerend kijkje op www.jeroendingemans.nl en/of neem direct contact op.