over waarom het een goed idee kan zijn en hoe je het moet aanpakken

artikelen

Je vindt hier artikelen en gastblogs van professionals over alles rondom het kopen en verbouwen van vrijstaande woningen, villa’s en bungalows uit de jaren 70.

Spouwmuur naisoleren

Vijftig jaar geleden was isoleren helemaal niet zo vanzelfsprekend als nu. De meeste jaren 70-woningen zijn traditioneel gemetseld en hebben een spouwmuur, die veelal niet of slecht geïsoleerd is. Hierdoor kunnen jouw muren koud en kil aanvoelen en bestaat de mogelijkheid dat je last hebt van optrekkend vocht. Door spouwmuren goed te isoleren ervaar je meer wooncomfort, bespaar je op de energienota en vermeerdert de waarde van jouw woning. 

 Sommige huizen - met name die in de tweede helft van de jaren 70 zijn gebouwd - hebben wel al een geïsoleerde spouw. Alleen is deze naar de huidige maatstaven niet meer toereikend. Pas vanaf de jaren ‘90 ging de kwaliteit van het isolatiemateriaal flink omhoog en werden ook dikkere isolaties toegepast.

Het verwijderen van de oude isolatie

Wellicht kan er isolatie worden bij gespoten, maar soms is het beter om de bestaande isolatie te verwijderen. Het verwijderen van de oude spouwmuurisolatie gebeurt door een gat te maken in het metselwerk, waarna een slang wordt aangesloten om deze leeg te zuigen. Zo komt er ruimte vrij om de nieuwe isolatie aan te brengen.

Spouwmuur isoleren

De spouwmuren isoleren is een eenvoudige, snelle en betaalbare ingreep. De details en gevelaanzichten blijven ongewijzigd. Dankzij spouwmuurisolatie ga je niet alleen besparen op de stookkosten, maar heb je ook minder last van koudeval van de muren en daalt de luchtvochtigheid.

De voordelen van na-isoleren van de spouw:

  • Bespaar op je gasrekening (tot wel 45% minder energiekosten).

  • Meer wooncomfort dankzij warmere muren.

  • Een snelle terugverdientijd: in ongeveer 4 jaar verdien je jouw investering terug (een hoger rendement dan op je spaarrekening).

  • Een gezonder binnenklimaat.

  • ·Binnen één dag is de klus klaar met onzichtbare afwerking. 

  • Vooral interessant als je het metselwerk in het zicht wil houden.

De nadelen van na-isolatie van de spouw:

  • Bij een verkeerde uitvoering heb je kans op regendoorslag.

  • Koudebrugproblemen. Bij een gevel waar de thermische isolatie niet doorloopt ontstaat plaatselijk een hoger warmteverlies, wat kan leiden tot condensatie en schimmel tot gevolg. Dit kan bijvoorbeeld een balkon zijn wat doorgestort is aan de vloer.

  • Vaak is de spouw van jouw jaren 70-woning te dun om de woning volledig energieneutraal te maken.

Welke spouwmuurisolatie kies je?

Muurisolatie waarbij de spouwmuur vol wordt geblazen met EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen), is de meest gekozen optie. De kleine piepschuimbolletjes komen op zeer moeilijk bereikbare plekken. Tijdens het inblazen wordt er lijm aan de parels toegevoegd. Zo ontstaat er een isolatielaag, die niet verzakt. Ook hangt er een voordelig prijskaartje aan, biedt EPS een goede isolatie en kunnen de werkzaamheden snel - in één dag - worden uitgevoerd.

Er zijn ook nog andere opties om te isoleren:

  • Isolatie met glaswol- of steenwolvlokken. De isolatiewaarde van glaswol-of steenvolvlokken is gemiddeld.

  • Perliet is vulkanisch glas en ook een natuurproduct. Deze isolatiewaarde ligt lager dan de waarde van polystyreen en is daarom niet aan te raden.

  • PUR is een vul- en isolatiemiddel dat voornamelijk wordt toegepast bij naden en kieren van bijvoorbeeld daken. Gebruik liever geen PUR om spouwmuren te isoleren, dat kan problemen veroorzaken; het is een relatief kostbare methode voor spouwmuurisolatie én het kan geurhinder veroorzaken.