over waarom het een goed idee kan zijn en hoe je het moet aanpakken

artikelen

Je vindt hier artikelen en gastblogs van professionals over alles rondom het kopen en verbouwen van vrijstaande woningen, villa’s en bungalows uit de jaren 70.

Archieftekeningen van Jaren ‘70 Woningen

De originele bouwtekeningen en archiefdocumenten van je woning zijn van groot belang. Deze documenten geven veel informatie over o.a. de bouwwijze, fundering, toegepaste materialen en hoofddraagconstructie. Op basis hiervan hoeven er minder aannames gedaan te worden doen en krijg je beter advies.

Heb je de tekeningen al?

Soms krijg je bij de aankoop van je woning een setje tekeningen dat de vorige eigenaar zorgvuldig heeft bewaard.
Je kan de tekeningen fotograferen voor de eerste indruk. Door de vertekening zijn deze foto’s niet als onderlegger geschikt voor een verbouwingsontwerp. Vroeg of laat heb je de tekeningen toch digitaal nodig dus laat deze bij een locale repro op grootformaat scannen. Check eerst wat de gemeente of streekarchief digitaal beschikbaar heeft. Vaak is dat gratis en het scheelt het een hoop gedoe.

Hoe vraag je de tekeningen digitaal op?

Bij veel gemeenten is het mogelijk om de archieftekeningen van je woning eenvoudig digitaal op te vragen. Bij sommige gemeenten is deze digitale service echter nog niet beschikbaar. In dat geval dien je een afspraak te maken om de archieftekeningen persoonlijk in te zien.

Is het toegestaan om de originele tekeningen mee te nemen?
Hoewel je de originele tekeningen mag bekijken, is het niet toegestaan om ze uit het archief mee te nemen. Om kopieën van de originele bouwtekeningen te verkrijgen, dien je ze te kopiëren of laten scannen. Doorgaans zijn hier kosten aan verbonden en scannen op grootformaat is helaas niet overal mogelijk.

In het dossier zitten ook veel stukken die je niet nodig hebt. Hieronder vindt je welke tekeningen belangrijk zijn.

Digitaal beschikbare archieven

Staat jouw gemeente er niet tussen of werkt een link niet meer? Neem dan ajb contact op.

Welke tekeningen heb je nodig?

Nice to have

  • Constructietekeningen

  • Detailtekeningen

  • Kapplan

  • Fundering

Must have

  • Plattegronden

  • Gevelaanzichten

  • Doorsneden

Niet nodig

  • Situatietekening

  • Bestek

  • kozijnenblad

Voorbeeld overzicht bouwtekening jaren'70 huis

Voorbeeld van een uit het gemeente archief opgevraagde overzichtstekening. Hierop staan de plattegronden, gevelaanzichten, doorsnede, kapplan, fundering en enkele details.

Geen goede tekeningen beschikbaar?

Opnieuw in laten meten en tekenen

In sommige gevallen zijn de tekeningen verloren gegaan of kloppen simpelweg niet meer door eerdere (onvergunde) verbouwingen. Het is dan nodig om een nieuw nulpunt te maken. Als we verder werken met incorrecte informatie is de kans op verrassingen later in het proces erg groot en meestal haal je niet het optimale uit je verbouwing.

Waarom een bestaande woning laten laserscannen?

Stel je voor dat je een camera hebt die in plaats van gewone foto's driedimensionale (3D) foto's kan maken. Deze camera stuurt duizenden kleine lichtstraaltjes (laserstralen) uit in alle richtingen. Wanneer deze lichtstraaltjes een object raken, bijvoorbeeld de muur of het meubilair in je huis, weerkaatsen ze terug naar de camera. Door te meten hoe lang het duurt voordat elk lichtstraaltje terugkomt, kan de camera nauwkeurig bepalen hoe ver elk punt op dat object is.

Door dit proces vanuit verschillende hoeken te herhalen, kunnen we een zeer gedetailleerd 3D-model van je hele huis maken, zowel van binnen als van buiten. Dit model zal niet alleen de muren, vloeren en plafonds laten zien, maar ook de exacte locatie en grootte van ramen, deuren, meubels, en zelfs kleinere details zoals stopcontacten en lichtschakelaars.

In wezen geeft 3D laserscanning je een zeer gedetailleerde en nauwkeurige digitale kopie van je huis, die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Uit deze kopie kunnen we eenvoudig de plattegronden en doorsneden halen die we nodig hebben voor de bouwkundige tekeningen van de huidige situatie.

Wij werken regelmatig met Pelser-Hartman uit ‘s-Hertogenbosch voor het in kaart brengen van bestaande situaties.

Jaren ‘70 villa verbouwing. Before and after.

Ben je op zoek naar een architect die samen met jou de uitdaging aangaat om van een stereotype jaren 70-woning een modern huis met indruk te maken? Of kies je toch liever voor sloop en nieuwbouw?

Neem een inspirerend kijkje op www.jeroendingemans.nl en/of neem direct contact op.